Gatavots Sky ķirbju konditoreja

Gatavots Sky ķirbju konditoreja

Jau ilgāku laiku Sky lielveikali, vairākiem Gatavots Sky ražotajiem produktiem pievieno ekoloģisko ķirbju biezeni – tas galvenokārt tiek lietots konditorejas izstrādājumos, kā arī saldajos ēdienos. Par ķirbja klātbūtni liecina produktu īpašā krāsa, kas pircējiem dažbrīd varētu radīt jautājumus par mākslīgu krāsvielu klātbūtni vai lielu olu daudzumu. Taču patiesība ir pavisam vienkārša – tas ir veselīgais un vitamīniem bagātais ķirbis!

Pirms simt gadiem latviešu labākās saimnieces zināja daudz noderīgu kulinārijas triku, ar kuru palīdzību jebkuru ēdienu padarīt gardāku. Viens no trikiem ir tieši ķirbja izmantošana maizes, bulciņu un citu konditorejas izstrādājumu gatavošanā.
Sky lielveikali ražošanas vadītāja Sarmīte Majore, kas personīgi izstrādā receptes, atklāj – šo ideju aizguvusi no mammas, kura bijusi leģendārās Kaucmindes mājturības skolas absolvente. “Ķirbis ir ogu ogu pēc savas vērtības – ar bagātīgu karotīna devu, turklāt tajā ir ārkārtīgi daudz B grupas vitamīnu. Ķirbis ir izmantojams pilnībā, sākot ar mizu un beidzot ar sēklām. Mūsu biezenis sastāv gan no ķirbja mīkstuma, gan mizas, kas patiesībā ir pati vērtīgākā ķirbja daļa,” skaidro Sarmīte.

Ķirbju biezenis mazā daudzumā tiek pievienots rauga mīklai, pildot piena vai ūdens funkciju. Mīkla iegūst ļoti skaistu, dzeltenu nokrāsu, spēju ilgāk saglabāties svaigai un mīkstai, kā arī nenoliedzami saglabā visas ķirbja vērtīgās īpašības, kas labvēlīgi ietekmē veselību. Lai izmantotu ķirbi receptēs, Sky lielveikali veikuši īpašus pētījumus un guvuši zinātnisko pamatojumu šīs izejvielas iekļaušanai savu produktu sastāvā. Sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības Universitāti tika sameklēta bioloģisko ķirbju audzētava Latvijā, kas audzē ķirbjus un nodarbojas ar to pārstrādi. Šis uzņēmums specializējas bērnu pārtikas ražošanā, kā arī rada īpašus biezeņus, ko uzturā lieto cilvēki, kas atveseļojas pēc smagām slimībām. Pētījumu veikšanā piedalījusies arī Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docente un vadošā pētniece Solvita Kampuse.

Ķirbju biezenis Gatavots Sky ražotnē nonāk sasaldētā veidā, tad to atlaidina līdz pareizajai temperatūrai un pievieno mīklai vai citiem produktiem. Sky lielveikali savu produkciju ir pārbaudījuši arī Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Studiju un zinātnes centrā, kur fakultātes zinātnieku vadībā var izmēģināt jaunu produktu ražošanu, liekot lietā “mākslīgo kuņģi”. Ar tā palīdzību pēta, kā produkti tiek sagremoti cilvēka organismā. “Šajā pārbaudē mēs testējām septiņus produktus, kuru sastāvā bija ķirbju biezenis, un guvām ļoti labus rezultātus. Noskaidrojām, ka sastāvdaļas ir sabalansētas un labvēlīgas cilvēka veselībai,” skaidro Sarmīte Majore.

Pašlaik Sky lielveikalos ķirbju biezenis ir visu smalkmaizīšu un plātsmaižu sastāvā, kur tiek izmantota rauga mīkla, tāpat to pievieno biezpiena sacepumam un saldajam ēdienam ar nosaukumu “Ķirbītis”, kas maigās tekstūras dēļ ir īpaši iecienīts pircēju vidū un būs piemērots pat maziem bērniem. Ar produktu sastāvu ikviens pircējs var iepazīties lielveikalos uz vietas, jo Sky lielveikali prioritāte vienmēr bijusi augstākā produktu kvalitāte un klientu labsajūta. “Lai radītu augstvērtīgu produktu, ir jāiegulda liels darbs, ko mēs arī darām ar lielu entuziasmu, jo pirmajā vietā ir kvalitāte, garša un produkta vērtība. Mēs zinām un redzam, ka pircēji to novērtē, tāpēc ir divkāršs prieks censties un pilnveidot piedāvājumu. Tas ir ne tikai mūsu darbs, bet arī aicinājums,” apliecina Sarmīte Majore.