Kur top gardākās pankūkas Rīgā

Kur top gardākās pankūkas Rīgā

Jau deviņus gadus Sky lielveikalos pircējiem tiek piedāvātas gardas plānās un pildītās pankūkas, kas top uz vietas Sky ražotnē pēc īpašas receptes, ko sastādījusi pati Sky Baltija ražošanas vadītāja Sarmīte Majore. Kad Sarmīte pirms deviņiem gadiem sāka darboties uzņēmumā, pankūkas bija viņas pirmais lielais projekts – gribējās atrast īsto recepti un radīt tādu produktu, kas liktu pircējiem atgriezties Sky lielveikalos vēl un vēl. Nu jau šīs pankūkas noteikti var dēvēt par vienām no gardākajām visā Rīgā. Ir vērts nobaudīt!

Ražošanas vadītājas uzraudzībā notiek visi tehnoloģiskie procesi, kā arī Sarmīte personīgi sastāda receptes un rada jaunus produktus. Sarmītei darbs ir arī hobijs, un, kā viņa pati apgalvo, nevar būt veiksmīgākas kombinācijas, lai rastos vislabākās idejas un rezultāts. Ēdiena mīlestība Sarmītei nāk no ģimenes, jo daudz kopā gatavots ar mammu – viņa savulaik beigusi leģendāro Kaucmindes mājturības semināru, kas pat mūsdienās komentārus neprasa. Tāpēc mājās allaž galdā likts tikai ļoti labi pagatavots ēdiens no labākajiem produktiem, kas lielākoties iegūti savā saimniecībā laukos.

Pārtikas nozarē Sarmīte strādā jau vairāk nekā divdesmit gadu. Viņa pildījusi šefpavāra pienākumus, kā arī saimniekojusi pati savā maizes ceptuvē, tādējādi izejot cauri visiem ēdiena gatavošanai svarīgajiem procesiem – no sastāvdaļu izvēles līdz pat perfektam galarezultātam. Viņas darbs pašlaik rit gan birojā, gan ražošanas cehā, kur top Sky pankūkas un arī citi šī lielveikala gatavie produkti. “Savu darbu ļoti mīlu, nevaru iedomāties sevi citā nozarē, ir sajūta, ka visu laiku esmu bijusi uz pareizā ceļa. Manī ir vēlme radīt labas lietas – lai cilvēks, kas pēc tam to nopērk, ir priecīgs un gandarīts. Gribu, lai cilvēki vēlas atgriezties pie mana produkta,” skaidro Sarmīte. “Sākām ar četrām galvenajām pankūkām – ar gaļu, biezpienu, kūpinātu šķiņķi un sieru. Nepilna gada laikā izaugām līdz deviņām pildītajām pankūkām, kā arī plānajām pankūkām, kas piemērotas ēšanai ar ievārījumu – plānās pankūkas arī ir pircēju iecienītākās,” atklāj Sarmīte. Viņa skaidro, ka būtiski atrast ne tikai ideālo recepti, lai pankūka sanāktu tieši vajadzīgajā plānumā un garšas līdzsvarā, bet arī noturēt produkta kvalitāti ilgtermiņā. Tieši tāpēc pankūkas tiek nemainīgi gatavotas Krasta ielā vienā un tajā pašā cehā, no kurienes arī tās piegādā visiem Sky lielveikaliem.

“Tā tikai var šķist – kurš gan neprot izcept pankūkas, bet patiesībā diezgan daudzi sūdzas, ka tā arī nespēj katru reizi izcept tieši tādas plānās pankūkas, kādas vēlas. Mums ir izstrādāta īpaša recepte, kuras proporcijas nekad nemainās, mēs to turam noslēpumā. Varam vien atklāt, ka tiek izmantotas īstas, dabīgas sastāvdaļas – ar roku uz sirds varu teikt, ka mums ir ļoti tīri produkti, neizmantojam nekādus pulverus un aromatizētājus. Otrs iemesls, kāpēc tās piedāvājam, ir ērtība – cilvēki ne vienmēr vēlas stāvēt pie plīts un cept veselu pankūku kalnu – pietiek ar trim četrām plānajām vai pildītajām pankūkām brokastīs,” stāsta Sarmīte.

Uz vietas gatavo arī gaļas pankūku pildījumu – liellopa šķiņķis tiek vārīts, atdzesēts un samalts. Pildījumi ir izvēlēti ar īpašu rūpību, lai tas būtu izcils vietējā ražotāja produkts un pēc konsistences derētu tieši pankūkām. Sarmīte piemetina, ka pankūkas ir roku darbs – visu cepšanu uzrauga un veic cilvēki, nevis iekārtas, kaut gan citi ražotāji gatavās pankūkas cep ar iekārtu palīdzību. “Robots nepanāks to, ko panāk cilvēka rokas, jo cilvēks spēj novērtēt pats, kad griezt pankūku otrādi, kas mainījies konsistencē, kā mīkla šodien uzvedas. Tas viss ir svarīgi garšai.” Sky cehā top arī rauga pankūkas un kartupeļu pankūkas – klasiskās un ar gaļas pildījumu. Piedāvājumā ir arī lieliski biezpiena plācenīši, kas ir pieejami gan karstajā vitrīnā, gan atdzesēti baudīšanai mājās.

Runājot par produktu īstās garšas izvēli, Sarmīte stāsta, ka tas, kāda precīzi būs recepte, tiek nolemts kvalitātes sapulcēs, kurās tiek pētīta gan garša un struktūra, gan citas nianses. Kad nonākts pie gala rezultāta, pavāriem stingri jāseko izveidotajai receptei un nekādas variācijas vairs nav pieļaujamas. Tieši tādēļ gan pankūku, gan citu produktu kvalitāte gadu gaitā ir palikusi nemainīgi augsta, un pircējs var būt drošs, ka viņa iemīļotās plānās pankūkas vienmēr būs tikpat gardas, kā vakar uz aizvakar!