Lai dzirkstoši!

Lai dzirkstoši!

Svētki ir kā neliels atgādinājums mums visiem. Samīļot savus mīļos, palutināt pašiem sevi, pateikt ko jauku, pasmaidīt sev un apkārtējiem, vairot mīlestību un labas domas. Un, protams, tas ir lielisks iemesls svinēt mirkli, svinēt dzīvi! Svētku mirķliem tik ļoti piestāv glāze dzēriena, ko saktoties acīs, saskandināt uz laimi! Sky lielveikalu vīnzinis Jānis Kaļkis iesaka nobaudīt šos dzirkstošos dzērienus.

Bez šampanieša nekā!
Šampanietis vienmēr ir bijis un paliks kā etalons visiem dzirkstošajiem vīniem, lai gan ir tikai reti eksemplāri, kas spēj sacensties ar šo dzērienu garšā, aromātā un arī kvalitātē. Šampanieša unikalitāti veido vairāki faktori, taču galvenie ir Šampaņas reģiona augsne, vēsais klimats, izmantojamās vīnogu šķirnes un pagatavošanas metode. Augsne ir bagāta ar krītu un kaļķi. Galvenās izmantojamās vīnogu šķirnes ir Chardonnay, Pinot Noir un Meunier, bet pagatavošanas metodes galvenais noslēpums ir otrreizēja fermentācija pudelē un izturēšana uz nogulsnēm.

Mandois šampanieša namu pārvalda ģimene un tam pieder tikai 35 ha vīnogulāju prestižākajos Šampaņas ciematos – Verzenay, Chouilly, Vertu un citos, kuros vairākumā tiek audzēta Chardonnay (ap 70%) vīnogu šķirne.

Henri Mandois Blanc de Blancs Premier Cru ir gatavots tikai no Chardonnay vīnogu šķirnes, no viena gada ražas un tam piemīt izcils uzglabāšanas potenciāls. Lai arī tas ir lieliski dzerams tagad, tikpat veiksmīgi varat to noglabāt savā vīna pagrabā vēl vismaz uz 10 gadiem.

Francijas garšu valdzinājumā ar Cremant!
Cremant tiek dēvēts par šampanieša tuvāko radinieku un tam ir savs pamatojums. Kad, savulaik, pagājušajā gadsimtā tika sakārtota šampanieša gatavošanas likumdošana, izrādījās, ka citos Francijas reģionos gatavoto dzirkstošo vīnu vairs nevar saukt par šampanieti, kā tas tika dēvēts līdz tam laikam. Nosaukums Cremant ir cēlies no vārda “creamy” atvasinājuma, kas netieši norāda uz dzēriena raksturu, jo tradicionāli ogļskābās gāzes spiediens šajā dzērienā bija nedaudz zemāks un tā garša krēmīgāka.

Mūsdienās Francijā ir 15 reģioni jeb apelācijas kurās var gatavot Cremant un jūs tās visas varat redzēt dzēriena nosaukumos. Cremant d*Alsace, Cremant de Bourgogne, Cremant de Loire un tā var turpināt. Ja zināt kurā reģionā ir gatavots dzēriens, gandrīz vienmēr var saprast kādas vīnogu šķirnes būs izmanotas. Tā, piemēram, Elzasā ir atļautas 8 vīnogu šķirnes vīnu gatavošanā, tātad kādas no tām arī būs jebkura Cremant pamatā.

Willm Cremant d’Alsace Brut ir gatavots no Riesling, Pinot gris, Pinot blanc un Chardonnay vīnogu šķirņu maisījuma, kas veido vieglu, kraukšķīgu un patīkami dzeramu vīna stilu.

Viens no populārākajiem pasaulē!
Uz doto brīdi viens no pasaulē populārākajiem dzirkstošajiem vīniem noteikti ir Prosecco. Taču, ne visi Itālijas reģionā pagatavotie dzirkstošie vīni drīkst saukties par Prosecco. Un atkal ir iejaukta vīnu gatavošanas likumdošana. Prosecco ir jābūt gatavotam no vīnogu šķirnes Glera, vai visamaz tai ir jābūt pārliecinošā vairākumā. Un Prosecco nemēdz būt rozā. Mūsu De Stefani Gran Cuvee Zero Rose ir gatavots no vietējo, sarkano vīnogu šķirņu Marzemino un Raboso maisījuma, un katra no tām piešķir vīnam savu raksturu. Raboso vīnam piešķir atsvaidzinošu skābumu un garšas intensitāti, bet Marzemino patīkamu augļainumu.

De Stefani Gran Cuvee Zero Rose Brut pagatavošanā tiek izmantota inovatīva pagatavošanas metode, kuras laikā vīnogu susla sākotnēji tiek atdzesēta līdz 0*C un pēc tam seko vienreizēja fermentācija pie zemas temperatūras, kas nodrošina izteiktu augļainumu gala rezultātā.