Rudens spēka garšas

Rudens spēka garšas

Rudens ir klāt. Tas jūtams rīta dzestrajā gaisā, zeltainajos Latvijas laukos un gājputnu klaigās, kas vācas baros, lai dotos tālajā, svešajā ceļā. It kā skumjš, bet tai pat laikā – spēka un bagātības laiks, kad klētis piepildās ar krāsainu dārzeņu ražu un apcirkņos sabirst zeltaino graudu birums.

Mums šo laiku vislabāk raksturo maize. Kārtīgas lauku rupjmaizes rieciens, mīksta, maiga baltmaize, nu jau daudzās Latvijas ģimenēs iemīļotā Ciabata vai karaša, graudu maize, maize ar augļiem un riekstiem, saldenā saldskābmaize. Tik dažāds ir mūsu – Gatavots Sky maizes nodaļas piedāvājums, lielākoties cepts uz vietas un vienmēr pieejams svaigs un aromātisks.  Šomēnes iepazīstināsim jūs ar tām maizes šķirnēm, par kurām jūtamies patiesi lepni, ka esam radījuši un piedāvājam saviem pircējiem. Viens no tādiem piemēriem ir vienkāršais rupjmaizes ķieģelītis, vēl viens – baltmaizes kliņģeris ar magonēm vai graudu maizīte. Izcilas maizes, ko jau iemīlējuši daudzi mūsu pircēji.

Rudens ir klāt ar savu kārtību – atgriešanos pie dienas rituma, kad bērniem savas gaitas skolās un atvaļinājumu plāni jau praktiski aiz muguras. Laiks spēcinošām, garšas bagātām maltītēm ar kvalitatīviem, spēka pilniem graudaugiem, pie mums nopērkamo BIO liellopu un nupat no lauka ievāktajiem Latvijas augļiem un dārzeņiem – kartupeļiem, ķirbi, bietēm un āboliem.  Šomēnes piedāvāsim jums idejas receptēm sadarbībā ar žurnālu Pie Galda un ēdienu blogeri, bloga www.naskoties.com autori Zani Ozoliņu. Būs gan angļu klasiskais koblers, gan ar ķirbi un liellopu pildīti kartupeļi, gan salāti. Viss no mūsu zemē audzētie dārzeņiem un augļiem, kombinācijā ar dažādiem graudaugiem un labu, kvalitatīvu  BIO liellopu gaļu.

Ja nav laika pašiem stāvēt pie plīts, vai apsīkušas idejas, ko celt galdā saviem ģimenes locekļiem, Gatavots Sky kulinārijas sveramajā vitrīnā atrodamas daudzas ‘pērles’. Mēģināsim piedāvāt savas garšu kombinācijas iedvesmai, bet tikai iedvesmai, jo vitrīnas piedāvājums ir tik daudzveidīgs, ka savu patieso, īsto vakariņu ēdienu, ko kārojas katrs šeit var sakombinēt pēc sirds patikas. Tikai piemēram – jauno kartupeļu pankūkas ar bio liellopu malto gaļu un baraviku mērci vai jaunie kartupeļi ar sīpolklopsi un štovētiem kāpostiem. Gluži kā restorānā varat veikt pasūtījumu pie vitrīnas un jūsu porcija tiks saservēta kā uz burvju mājiena.

Jo dienas kļūst īsākas un laiks dzestrāks, jo biežāk kārojas ko saldu. Šomēnes pievērsīsim īpašu uzmanību Gatavots Sky konditorejas sveramajām kūkām un plātsmaizēm. Veiksim tādu improvizētu aptauju, lai noskaidrotu jūsu garšu preferences un, varbūt, jūsu garšu fantāziju iedvesmoti, radītu jaunas kūkas, jaunas tortes un plātsmaizes.

Būs arī zīmolu stāsti. Par pastu ar vēsturi, svaigo pastu RANA, par visaromātiskākajām tējām pasaulē KUSMI, par izcilu kafiju – Torrefazione Parana S.R.L. Jānis Kaļķis cels dienasgaismā SKY vīna pagrabu pērles – izcilu vīnus, ko radījuši vīna nami ar vēsturi, ar stāstu, ar gados krātu mantojumu.

Jā, rudens ir klāt, bet skumjām nav pamata. Ir sācies bagātākais Latvijas gadalaiks – ražas laiks. Uzņemsim spēkus, vairosim enerģiju un iedvesmosim cits citu rudens garšu atklājumiem!