Baltā galdauta svētku biezpienmaize

Baltā galdauta svētku biezpienmaize

4. maijā, kad svinam savas valsts atdzimšanu, gribas celt galdā īsti latviskas vērtības, un biezpienmaize noteikti ir viena no tām. Šoreiz greznā svētku izpildījumā, pasniegta kā torte.

Sastāvdaļas: 
MĪKLAI
• 300 g miltu
• 150 g cukura
• 150 g sviesta
• 1 ola
• ½ paciņas (apmēram 8 g) cepamā pulvera
• šķipsniņa sāls

PILDĪJUMAM
• 400 g sausa biezpiena
• 4 olas
• 100 g pūdercukura
• 1 tējkarotes vaniļas cukura
• rīvēta citrona miziņa
• sula no 1 vidēja citrona
• 3 ēdamkarotes miltu
• 3 ēdamkarotes rīvētu svaigu zemeņu ar cukuru

Pagatavošana:
1. Sviestu saputo ar cukuru un šķipsniņu sāls. Pievieno olu un kārtīgi izmaisa. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pievieno mīklai. Visu samīca viendabīgā mīklā. Mīca, kamēr tā vairs nelīp pie rokām. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz 15–20 minūtēm ledusskapī.
2. Biezpienam pievieno pūdercukuru, rīvētu citrona miziņu, citronu sulu, miltus, vaniļas cukuru, olu dzeltenumus un visu sablendē viendabīgā masā bez kunkuļiem.
3. Atsevišķi stingrās putās saputo olu baltumus, ko uzmanīgi iecilā biezpiena masā.
4. Atdzesētu mīklu izrullē cepamās veidnes lielumā, ieklāj veidnē un nolīdzina malas. Pa virsu mīklai uzklāj cepamo papīru, uz kura uzber sausas pupas vai putraimus, lai, pamatnei cepoties, mīkla neceltos augšā. Pamatni cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 10–15 minūtes.
5. Kūkas pamatni izņem no cepeškrāsnis, noņem cepamo papīru ar putraimiem. Uzziež rīvētas ogas, lej virsū pildījumu. Izlīdzina kūkas virsu un liek cepeškrāsnī. Cep 150 °C temperatūrā 55–60 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti. Kūka ir gatava, kad mīkla nelīp klāt pie irbulīša.