Lieldienu pīrāgs ar pirmajiem pavasara sparģeļiem

Lieldienu pīrāgs ar pirmajiem pavasara sparģeļiem

Brīnišķīgais pavasara pīrāgs ar maigi spēcinošajiem sparģeļiem lieliski garšos gan kā silts pamatēdiens, gan atdzesēta uzkoda.

PAMATNEI:

  • 500 g Gatavots SKY kārtainā mīkla

PILDĪJUMAM:

  • 13 sparģeļi (zaļie),
  • 1 ēdamkarote olīveļļas apcepšanai,
  • 2 ēdamkarotes sviesta,
  • 30 g Parmas tipa siera,
  • 50 g Radamer siera,
  • 200 g trekna skābā krējuma,
  • 2 olas,
  • Sāls, pipari,
  • ½ tējkarote Dižonas sinepju

22 cm/dm tartes cepamforma

PAGATAVOŠANA:

1. Bļodā iesijā kviešu miltus, pieliek sāli, magoņu sēkliņas, mīkstu, istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu un olas dzeltenumu, visu kārtīgi samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa. (Lai mīklu padarītu vijīgāku, var pievienot arī kādu karoti skābā krējuma.) Kad mīkla gatava, novieto to uz pusstundu ledusskapī, lai tā kārtīgi savelkas. Šādu mīklu ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai.

2. Kad mīkla kārtīgi savilkusies, ņem to ārā no ledusskapja un ieklāj iepriekš ar sviestu kārtīgi iesmērētā tartes formā (ar noņemamu apakšu). Mīklu ļoti rūpīgi izklāj pa formas malām un liek cepties līdz 180 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes. Kad pīrāga pamatne gatava, pārkaisa to ar sarīvētu Parmas sieru.

3. Kamēr pīrāga pamatne cepas, sagatavo pildījumu. Katram sparģelim nogriež asna augšējo galu (apmēram 10 cm). Sparģeļa galiņus apcep olīveļļā un sviestā apmēram 3 minūtes, līdz tie kļūst koši zaļi.

4. Sajauc olas ar Dižonas sinepēm, pievieno skābo krējumu, piemaisa rīvētu sieru, sāli un piparus un visu kārtīgi sajauc. Pīrāga pildījumam nepieciešams labi kūstošs, treknāks siers, kā Radamer, Emmenthal, Šveices, Holandes vai Čedaras siers.

5. Samaisīto pildījumu lej uz izceptās pīrāga pamatnes, pa virsu kārto apceptos sparģeļu galus.

6. Sparģeļu pīrāgu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180 °C temperatūrā apmēram 35 minūtes.