Pākšaugu zupa ar topinambūriem un Lapzemes sieru

Pākšaugu zupa ar topinambūriem un Lapzemes sieru

Sastāvdaļas:

80 g zaļo lēcu
80 g melno lēcu
6 tomāti (2 sarkani, 2 dzelteni, 2 zaļi)
1 saldais sīpols
4 daiviņas ķiploku
šķipsna koriandra sēklu
svaigs baziliks
2 burkāni
3 topinambūri
120 g konservētu melno pupiņu
120 g konservēta pupiņu un turku zirņu mikšļa
olīveļļa
sauja lazdu riekstu
4 ķiršu tomātiņi
100 g Lapzemes siera

Pagatavošana:

  1. Zaļās un melnās lēcas kopā vienā katlā novāra pēc norādījumiem uz iepakojuma. Pēc tam nokāš.
  2. Pagatavo tomātu buljonu. Trīskrāsu tomātus sagriež paprāvos gabalos. Pusi sīpola un 2 daiviņas ķiploka smalki sagriež un kopā ar tomātiem liek apcepties olīveļļā atsevišķā katlā, līdz tie ir viegli karamelizējušies.
  3. Tomātu masai pievieno koriandru sēklas, baziliku un visu pārlej ar ūdeni. Sagaida, līdz buljons uzmet pirmo burbuli, ņem nost no plīts un atstāj malā garšām ievilkties. Pēc tam nokāš.
  4. Ar mizojamo nazi nomizo un sagriež plānās strēmelēs burkānus un topinambūrus. Tad strēmeles sakapā smalkos stienīšos.
  5. Sakapā otru pusi sīpola un 2 ķiploku daiviņas.
  6. Buljonu lej katlā, tam pievieno nokāstas melnās pupiņas un pupiņu un turku zirņu miksli, sīpolus, burkānus, topinambūrus, lēcas un ļauj tam pavārīties apmēram 5 minūtes.
  7. Pēc garšas zupai pievieno sāli un piparus, un, kad tā gandrīz gatava, – ķiplokus.
  8. Lazdu riekstus sagrūž piestā vai sakapā smalkāk ar nazi, ķiršu tomātiņus sagriež uz pusēm, Lapzemes sieru mazākos gabalos.
  9. Zupu pasniedz, pa virsu kārtojot ķiršu tomātiņus, riekstus un sieru. Pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.